Založ si blog

Ako dosiahnúť a udržať si šťastný partnerský vzťah

Vzťah nie je len o kladných a krásnych chvíľach ale najmä o každodennej tvrdej práci, so svojim partnerom aj so sebou samým. Partneri by si mali uvedomovať svoju úlohu, nepodliehať egu, pohodlnosti a ďalším „záškodníkom“, ale hľadať vzájomné pochopenie a hlavne riešenia. Každý chce byť milovaný, mať krásnu rodinu, partnera, o ktorého sa môže oprieť, slušné bezkonfliktné zázemie.

Realita však často prináša množstvo vzájomných nezhôd, povinností a prispôsobovania sa, čo nám nie je vždy príjemné. Každý máme kladné aj záporné stránky povahy a každý túži po láske.  Veľmi dôležité je uvedomiť si, že ideálny partner neexistuje. O tejto problematike nájdete  kapitolu s názvom: Ideálna žena, ideálny muž  v knihe: Kvadrant lásky, od Milana Marka, kde autor ponúka aj možné riešenia.

 

Bývame nespokojní, cítime sa nenaplnení, nepochopení, bez podpory partnera. Hľadáme niečo lepšie, až ideálne a potom si často vytvárame predstavu o vzťahu, do ktorej sa partner akosi nechce vtesnať a obviňujeme ho z vlastného pocitu nešťastia. Nikto nás neučí ako sa máme o vzťahy starať a budovať ich, ľudia sa často snažia, no ich snaha neprináša očakávané výsledky. Potom nastupuje sklamanie a pocit zlyhania.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt pravda.sk vzťahy

Otázkou, po čom ženy túžia, čo chcú muži, ako vyzerá šťastný vzťah, sa zaoberá aj Milan Marko v už vyššie spomínanej knihe: Kvadrant lásky. Hovorí v nej o tajomstve šťastného partnerského vzťahu, kde sa píše aj o piatich jazykoch lásky.

Každý  človek potrebuje pochvalu a niektoré slová pôsobia ako kúzlo: rozjasnia oči, rozžiaria tvár , vyvolajú úsmev na perách, chválená osoba získa sebavedomie. Je potrebné dať partnerovi najavo, že vás zaujímajú jeho pocity, názory, myšlenky, problémy i úspechy. Dáva mu to signál, že si ho vážite a že o neho máte (stále) záujem. Vhodnou formou môžete rozhovor využiť k poznaniu, ako fungujú kompromisy, pretože práve na nich je partnerské spolužitie založené.

Nezabúdajme vo vzťahu na krásne slovíčka, pochváľme partnera za všetku snahu a lásku. Nič nás to nestojí a získame veľa – krásny, harmonický vzťah, plný lásky a porozumenia.

Mýty o nevere

15.05.2018

Ak sa vo vzťahu objaví zrada, prináša so sebou bolesť, poníženie, rozčarovanie a stratu dôvery. Asi každý, kto sa stal aktérom v milostnom trojúholníku nedobrovoľne, si kladie otázku „Čo robím zle?“ Taká myšlenka vychádza z predpokladu, že môžeme ovplyvňovať správanie sa iných. Ako by záležalo na nás, či partner bude verný, alebo nie. Milan Marko vo [...]

Nevera vo vzťahu

12.05.2018

Ak vzťah funguje, ešte to neznamená, že bude odolný voči nevere. Tým skôr môže jeden z patnerov byť neverným, ak vzťah prestáva fungovať. Prečo a ako sa to vlastne stáva? Nie všetci, ktorí podvádzajú, majú nešťastný či neuspokojivý vzťah. Existuje mnoho zdravých vzťahov, ktoré zničila práve nevera! Ak si myslíte, že vám sa to nemôže stať, môžete sa veľmi [...]

Podpora a poznornosť vo vzťahoch

10.05.2018

Spokojnosť v manželstve – partnersve väčšinou výrazne klesá počas prvých rokov spoločného života. To, prečo sa niektorým vzťahom darí, zatiaľ čo iným nie, spočíva v tom, či partner reaguje na podnety toho druhého. Partneri, ktorí spolu vydržali po celý život, si všímajú veci, ktoré môžu oceniť a za ktoré môžu poďakovať. Budujú kultúru rešpektu a [...]

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

Rómske deti / Rómovia / Róm /

Prieskum: Žiaci z marginalizovaných rómskych komunít by sa podľa 60 % Slovákov mali vzdelávať oddelene

05.05.2024 20:02

Prieskum CEEV Živica a Teach bol uskutočnený v spolupráci s prieskumnou agentúrou Focus vo februári 2024 na vzorke 1025 respondentov.

moloda

Tajomstvo šťastného partnerského života

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 15087x
Priemerná čítanosť článkov: 2155x

Autor blogu

Kategórie