Založ si blog

Podpora a poznornosť vo vzťahoch

Spokojnosť v manželstve – partnersve väčšinou výrazne klesá počas prvých rokov spoločného života. To, prečo sa niektorým vzťahom darí, zatiaľ čo iným nie, spočíva v tom, či partner reaguje na podnety toho druhého.

Partneri, ktorí spolu vydržali po celý život, si všímajú veci, ktoré môžu oceniť a za ktoré môžu poďakovať. Budujú kultúru rešpektu a uznania a podľa toho sa k partnerovi aj správajú.  Iní si všímajú viac partnerove chyby a nedostatky. Im zvyčajne vzťah vydrží len krátko. Jedni „skenujú“ partnera za to, čo robí správne, iní za to, čo robí nesprávne. Jedni rešpektujú a vyjadrujú uznanie, iní kritizujú. Kto stráča voči partnerovi rešpekt, zvyčajne začne využívať situáciu, resp. partnera samotného. Píše o tom aj Milan Marko v knihe Kvadrant lásky.

 

Najhorším faktorom je pohŕdanie. Ľudia, ktorí sa sústredili na kritizovanie vlastných partnerov, nezachytili veľa kladných vecí, ktoré ich partneri urobili a vidia nedostatky aj tam, kde nie sú.

Ľudia, ktorí partnerov ignorujú, často aj zámerne, spôsobujú, že sa ich partneri cítia menejhodnotne a neviditeľne, akoby ani vo vzťahu neboli. A ľudia, ktorí partnermi pohŕdajú a kritizújú ich, zabíjajú lásku vo vzťahu. Z negatívnych emócií prídu hádky, žiarlivosť a niekedy aj násilie, hovorí autor knihy Kvadrant lásky.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt pravda. sk podpora vo vzťahoch

Sú dva spôsoby, ako vnímať láskavosť:

– ako pevnú charakteristiku: buď ju máte, alebo nemáte

–  ako svaly: niektorí ľudia majú svaly prirodzene silnejšie, iní slabšie,  ale vždy ich môžete posilniť cvičením.

Vnímaví ľudia zvyknú o láskavosti myslieť ako o svale. Vedia, že láskavosť treba cvičiť a že dobrý vzťah si vyžaduje trvalú prácu. Najťažšou dobou na precvičovanie láskavosti je počas hádky – ale je to aj najdôležitejšia doba, kedy byť milý. Ak necháte opovrhnutie a agresiu vymknúť sa počas hádky spod kontroly, môže to spôsobiť neodvolateľné škody vo vašom vzťahu. Láskavosť neznamená, že nevyjadrujeme hnev, ale môžeme si vybrať, ako svoj hnev vyjadríme. Môžete partnerovi nadávať, alebo pôsobiť na neho hociakým násilným spôsobom, alebo môžete vysvetliť príčinu svojich zranení, hnevu.

Páry, ktoré spolu nielen vydržia, ale žijú šťastne dlhé roky, vedie dopredu podpora a pozornosť k partnerovi.

Mýty o nevere

15.05.2018

Ak sa vo vzťahu objaví zrada, prináša so sebou bolesť, poníženie, rozčarovanie a stratu dôvery. Asi každý, kto sa stal aktérom v milostnom trojúholníku nedobrovoľne, si kladie otázku „Čo robím zle?“ Taká myšlenka vychádza z predpokladu, že môžeme ovplyvňovať správanie sa iných. Ako by záležalo na nás, či partner bude verný, alebo nie. Milan Marko vo [...]

Nevera vo vzťahu

12.05.2018

Ak vzťah funguje, ešte to neznamená, že bude odolný voči nevere. Tým skôr môže jeden z patnerov byť neverným, ak vzťah prestáva fungovať. Prečo a ako sa to vlastne stáva? Nie všetci, ktorí podvádzajú, majú nešťastný či neuspokojivý vzťah. Existuje mnoho zdravých vzťahov, ktoré zničila práve nevera! Ak si myslíte, že vám sa to nemôže stať, môžete sa veľmi [...]

Kedy prestáva fungovať vzťah?

08.05.2018

Býva to vždy rovnaké. Na začiatku je veľká láska. Lenže ako všetko, aj vzťahy majú svoj vývoj. Meníme sa my i naše potreby, životné situácie a okolnosti. Najdôležitějšie je komunikovať s partnerom, vyrozprávať si vzájomne svoje pocity. Niekedy to z nejakého dôvodu jednoducho nejde. Možno nevieme povedať to, čo nás trápi, alebo náš partner nemá vôľu [...]

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

Rómske deti / Rómovia / Róm /

Prieskum: Žiaci z marginalizovaných rómskych komunít by sa podľa 60 % Slovákov mali vzdelávať oddelene

05.05.2024 20:02

Prieskum CEEV Živica a Teach bol uskutočnený v spolupráci s prieskumnou agentúrou Focus vo februári 2024 na vzorke 1025 respondentov.

moloda

Tajomstvo šťastného partnerského života

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 15086x
Priemerná čítanosť článkov: 2155x

Autor blogu

Kategórie