Založ si blog

Ako na trvalý vzťah

Trvalá láska je založená na poznaní partnera. Je veľmi dôležité zaujímať sa o partnera, ale nehodnotiť negatívne to, čo sa nám na partnerovi nepáči. Ak robí partner niečo inak, ako ste si vysnívali či očakávali, hľadajte príčiny, prečo to tak robí. Možno to má naučené z rodiny alebo ide o zvyky, s ktorými do vzťahu prišiel. Trvalá láska hľadá riešenia, nie dôvody na nespokojnosť. Trvalé vzťahy rozoberá aj Milan Marko vo svojej knihe Kvadrant lásky v kapitole Tajomstvo šťastného partnerského života.

 

Dominancia či seberovnosť?

Dominancia a nadradenosť nie sú znakmi dobrého, trvalého vzťahu, ale sebectva. Povyšovanie sa vedie k dočasnosti vzťahu, partner chce akoby vlastniť toho druhého, byť mu nadradeným. V zdravom vzťahu, kde je dostatok lásky sú partneri seberovní. Vzťah musí byť rovnocenný a každý v ňom musí mať svoj komfort. Nikto sa nesmie realizovať, či presadzovať na úkor toho druhého.

 

Skutočne ide o lásku alebo len o vzťah?

Je potrebné rozlišovať medzi láskou a vzťahom, pretože nie vždy idú ruka v ruke. Do vzťahu s druhým človekom môžete vstúpiť bez toho, aby ste boli do neho zamilovaní a láska sa medzi vami môže, no aj nemusí vyvinúť. Na druhej strane, láska môže prekonať vzťah a naďalej môže medzi dvoma ľuďmi pretrvávať napriek tomu, že vzťah z rôznych dôvodov ukončíte. Nemýlte si teda pojmy vzťah a láska, pretože nie každý vzťah je automaticky láskyplný.

 

Komunikácia vo vzťahu

Ak je láska  naplnená aj  komunikáciou a rešpektom, má obrovskú šancu na dlhé trvanie. Vedieť vzájomne rešpektovať naše odlišnosti, poznať hranice a neprekračovať ich, poukazuje zrelosť a silu samotného vzťahu. Pre trvalý vzťah je tiež dôležité rozprávať sa a riešiť problémy vo vzťahu. Dlhotrvajúca láska sa pozerá do budúcnosti. Ak sa nedokážete baviť o vašom vzťahu, o spoločnej budúcnosti a najvzdialenejším obdobím je len nasledujúci víkend, ide o znamenie, že týmto vzťahom iba zabíjate čas. Nevnímate jeho nadčasový rozmer, nespájajú vás rovnaké hodnoty a túžby, ale pocit, že je vám aktuálne spolu dobre. Čo bude ale o mesiac, to neriešite. Vašej láske chýbajú pevné spoločné základy, ktoré by vydržali aj starosti v partnerstve.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt pravda.sk vzťahy

Nezabudnite na odpúšťanie

Ak túžite po úprimnej a obohacujúcej láske, musíte byť pripravení navzájom si odpúšťať. Ak viete odpustiť partnerovi chybu, posilní to váš vzťah a jeho hodnotu. Ak však nedokážete partnerovi odpúšťať a neustále mu pripomínate chyby, ktorých sa dopustil, hoci ich oľutoval, na oboch stranách len narastá pocit emočnej rany a konflikty váš vzťah dovedú k rozpadu.  Taktiež nútiť seba, alebo partnera k odpusteniu nie je správne. Mnohí ľudia si myslia, že stačí jedno „prepáč“ a všetko je odpustené, ale odpustenie musí so sebou niesť jasnú a priamu zodpovednosť za to, čo sme povedali alebo urobili bez toho, aby sme kritizovali druhého človeka. Musí v sebe niesť úprimnú ľútosť, žiadosť o prepáčenie a načrtnutie budúcnosti, bez zraňujúceho správania.

 

Posledným významným prvkom pre trvalý vzťah je vzájomná dôvera

Rovnako dôležitá je vo vzťahu aj vzájomná dôvera. Bezdôvodná nedôvera je deštruktívna a produkuje negatívnu energiu. Vzťah, v ktorom si partneri navzájom neveria sa nedá udržať, pretože je emočne nestabilný a obaja sú neustále pod tlakom. Ak na každom kroku cítite skúmavý pohľad nedôverčivého partnera, ktorý si vás overuje, vytratí sa rešpekt a začnú konflikty.  Dôležité je, aby ste svojím konaním nezradili dôveru partnera. Nemuselo by sa vám podariť získať ju späť.

 

5 jazykov lásky

G. Chapman odporúča 5 základných jazykov lásky pre ľudí, ktorí chcú v partnerskom vzťahu prežíť skutočné naplnenie a hlboké porozumenie. Gary Chapman tiež hovorí, že jednou z príčin neporozumenia v manželstve je to, že každý z nás hovorí iným jazykom lásky. Počas 30 rokov identifikoval päť jazykov lásky, ktorými sú: slová uistenia; pozornosť; prijímanie darov; skutky služby; fyzický dotyk. Tieto jazyky sú kľúčové pre obohacujúci a harmonický vzťah s druhým človekom. Presnejší popis fungovania zdravých vzťahov nájdete v knihe Kvadrant lásky od Milana Marka.

 

 

Mýty o nevere

15.05.2018

Ak sa vo vzťahu objaví zrada, prináša so sebou bolesť, poníženie, rozčarovanie a stratu dôvery. Asi každý, kto sa stal aktérom v milostnom trojúholníku nedobrovoľne, si kladie otázku „Čo robím zle?“ Taká myšlenka vychádza z predpokladu, že môžeme ovplyvňovať správanie sa iných. Ako by záležalo na nás, či partner bude verný, alebo nie. Milan Marko vo [...]

Nevera vo vzťahu

12.05.2018

Ak vzťah funguje, ešte to neznamená, že bude odolný voči nevere. Tým skôr môže jeden z patnerov byť neverným, ak vzťah prestáva fungovať. Prečo a ako sa to vlastne stáva? Nie všetci, ktorí podvádzajú, majú nešťastný či neuspokojivý vzťah. Existuje mnoho zdravých vzťahov, ktoré zničila práve nevera! Ak si myslíte, že vám sa to nemôže stať, môžete sa veľmi [...]

Podpora a poznornosť vo vzťahoch

10.05.2018

Spokojnosť v manželstve – partnersve väčšinou výrazne klesá počas prvých rokov spoločného života. To, prečo sa niektorým vzťahom darí, zatiaľ čo iným nie, spočíva v tom, či partner reaguje na podnety toho druhého. Partneri, ktorí spolu vydržali po celý život, si všímajú veci, ktoré môžu oceniť a za ktoré môžu poďakovať. Budujú kultúru rešpektu a [...]

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

Rómske deti / Rómovia / Róm /

Prieskum: Žiaci z marginalizovaných rómskych komunít by sa podľa 60 % Slovákov mali vzdelávať oddelene

05.05.2024 20:02

Prieskum CEEV Živica a Teach bol uskutočnený v spolupráci s prieskumnou agentúrou Focus vo februári 2024 na vzorke 1025 respondentov.

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

moloda

Tajomstvo šťastného partnerského života

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 15085x
Priemerná čítanosť článkov: 2155x

Autor blogu

Kategórie