Založ si blog

O chladných vzťahoch

Každý vzťah je iný. Niektoré sú naozaj ukážkové, ale o iných sa to povedať nedá.  Dnes si ukážeme niektoré znaky, ktoré charakterizujú chladné vzťahy.

Citát z knihy Kvadrant lásky: V biznise a v láske nie sme úspešní, lebo nás o tom v škole neučia.

 

Veľa ľudí si partnera vyberá hlavne podľa vzhľadu. Neuvedomujú si, že časom každý mení svoj  výzor vďaka pribúdajúcim rokom, teda vďaka starnutiu. Povrchný človek vždy okolo seba vidí množstvo mladších a krajších ľudí. Má však smolu. Vidí iba to, čo sa dá vidieť očami. Ľudské vnútro ponúka iné kvality: ľudská pokožka starne ale ľudské vnútro dozrieva do krásy. Vďaka skúsenostiam je človek stále múdrejší a zaujímavejší. Neustále sa mení, rozvíja, upravuje svoje hodnoty, doplňuje svoje vedomosti.

 

Človek, ktorý je povrchný, nedokáže svoje myslenie zmeniť tak, že si povie, že môj partner je jedinečný a má to, čo nikto iný nemá. Radšej sa každý deň necháva rozptyľovať niekým, kto je zaujímavý krásnym vzhľadom. Je potrebné premyslieť si, podľa čoho si budeme vyberať partnera. Všetko je v našich rukách.

 

Žijeme v časoch, keď málokto staré a pokazené veci opravuje. Jednoducho ich vyhodí a kúpi nové, čo je vždy na škodu. Žiaľ niektorí túto skúsenosť prenášajú aj do svojich vzťahov. Nastane starosť, komplikácia alebo nezhoda? Vzťah ukončia a vrhnú sa do nového. Budovať vzťah, opravovať chyby alebo sa ich vyvarovať, sa pomaly stáva vzácnosťou. Ľudia nechcú, alebo nevedia, či nemajú záujem posúvať vzťah spolu niekde ďalej, k lepšiemu. Prvý znak, ktorý spôsobuje chlad vo vzťahoch, spočíva práve v tom, že nemáme chuť vzťahy vylepšovať, pracovať na nich, úprimne komunikovať, či počúvať partnera. Niektorí si azda pomyslia, na čo strácať čas, keď svet každý deň ponúka nové príležitosti. Potom to však často končí tak, že človek ostáva sám, osamotený.

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt pravda.sk chladné vzťahy

Samozrejme, nikto netúži po problémoch. Každý si chce život uľahčiť, žiť bezstarostne. Vďaka tomu pri prvom probléme máme tendenciu zo vzťahu utiecť. Riešenie situácie je vždy ťažšie ako útek, tak načo sa namáhať? Psychológovia však vravia, že život sa kvôli útekom nestáva ľahší, ale naopak ťažší. Ak človek uteká od každého vzťahu, pretože sa v ňom vyskytol problém, bude utekať vždy, z každého vzťahu. Nielen preto, že v každom vzťahu sa vyskytujú problémy. Je to aj preto, lebo hlavný problém nosí v sebe, a to neochotu riešiť problémy. ako sa hovorí „pred sebou neujdeš.“ Ak človek zistí, že má problém v sebe, veľa vecí sa akoby záhadne vylepší.

 

Niektorí ľudia sa podceňujú, a potom sa môže stať, že zostávajú vo vzťahu aj napriek tomu, že žijú s nevhodným partnerom. Hovorí o tom aj Milan Marko v knihe: Kvadrant lásky: „Mnoho ľudí žije s nevhodným partnerom, lebo majú pocit, že na iného nemajú a sú radi, že majú vedľa seba aspoň niekoho. To je tiež v poriadku, pretože akceptovali situáciu, v ktorej sa nachádzajú. Tam, kde neexistuje kvalitná komunikácia, pár v podstate prestáva existovať. Kvalitná komunikácia znamená úprimnú komunikáciu. Nestačí sa rozprávať o bežných činnostiach, ktoré robíme počas dňa. Dvojica vo vzťahu sa potrebuje rozprávať o svojich pocitoch, túžbach, problémoch a radostiach. Dnes sme však často svedkami situácie, keď dvaja ľudia síce sedia spolu pri jednom stole, ale každý hľadí do svojho mobilu. Tadiaľ cesta nevedie.

 

Dnes sme naučení, že za všetko by sme mali niečo dostať: čo budem z toho mať? na čo to mám robiť? Často toto myslenie prenášame aj do vzťahov, kalkulujeme. Preto, že nevieme dávať, prestávame partnerovi venovať svoj čas, pozornosť, energiu a podporu. Myslíme si, že na čo to vlastne budeme robiť, keď z toho nič nemáme. Psychológovia upozorňujú na to, že braním sa iba vyčerpáva zdroj. Nič sa nezíska, iba stratí. Aby dvaja ľudia mohli jeden druhého nabíjať, musia jeden druhému veľa dávať. Dávaním o nič neprichádzajú. Práve naopak. Získavajú dvojnásobnú energiu. A toto je podstata vzťahu.

 

Niektorí ľudia bývajú vo vzťahoch sústavne nespokojní. Chyby hľadajú zvyčajne v partnerovi, ale zvyčajne je to spôsobené tým, že dotyčný človek robí stále tie isté chyby.

Mýty o nevere

15.05.2018

Ak sa vo vzťahu objaví zrada, prináša so sebou bolesť, poníženie, rozčarovanie a stratu dôvery. Asi každý, kto sa stal aktérom v milostnom trojúholníku nedobrovoľne, si kladie otázku „Čo robím zle?“ Taká myšlenka vychádza z predpokladu, že môžeme ovplyvňovať správanie sa iných. Ako by záležalo na nás, či partner bude verný, alebo nie. Milan Marko vo [...]

Nevera vo vzťahu

12.05.2018

Ak vzťah funguje, ešte to neznamená, že bude odolný voči nevere. Tým skôr môže jeden z patnerov byť neverným, ak vzťah prestáva fungovať. Prečo a ako sa to vlastne stáva? Nie všetci, ktorí podvádzajú, majú nešťastný či neuspokojivý vzťah. Existuje mnoho zdravých vzťahov, ktoré zničila práve nevera! Ak si myslíte, že vám sa to nemôže stať, môžete sa veľmi [...]

Podpora a poznornosť vo vzťahoch

10.05.2018

Spokojnosť v manželstve – partnersve väčšinou výrazne klesá počas prvých rokov spoločného života. To, prečo sa niektorým vzťahom darí, zatiaľ čo iným nie, spočíva v tom, či partner reaguje na podnety toho druhého. Partneri, ktorí spolu vydržali po celý život, si všímajú veci, ktoré môžu oceniť a za ktoré môžu poďakovať. Budujú kultúru rešpektu a [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

moloda

Tajomstvo šťastného partnerského života

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 15056x
Priemerná čítanosť článkov: 2151x

Autor blogu

Kategórie